Babáról

A legújabb kor

medium_shutterstock_55795681.jpgA problémák a 20. századra sem oldódtak meg, hisz a gomba módra szaporodó városokkal és növekvő népességgel lehetetlenség volt lépést tartani. Így a lakások kialakításánál a fürdőszobák háttérbe szorultak. Kád, mosdó, WC, mindez fehér színben, puritán egyszerűségben egy ablak nélküli kis helyiségben – így festett egy tipikus panellakás fürdője.

medium_shutterstock_84003415_medium.jpgUgyanakkor a világ számos pontján még ma is találni olyan otthonokat, melyek nélkülözni kénytelenek a fürdőszobát, az angol WC-t, vagy éppen a folyóvizet. Napjaink stresszel terhelt, rohanó világát ellensúlyozandó újra fokozott figyelmet szentelünk testünknek. A vonzó külső érdekében odafigyelünk a táplálkozásra, próbálunk rendszeresen mozogni és a testápolásnak is nagy szerepet tulajdonítunk.

medium_iStock_000020420055Small.jpgEzáltal a modern fürdőszoba ismét az évezredes hagyományokhoz nyúlik vissza, és a gyors reggeli tusolás helyett a lazítás, a tisztálkodás és lelki felüdülés centrumává válik.
Nem csoda, ha az amerikai Roy Jacuzzi nevéhez fűződő hidromasszázs kádak és zuhanyfülkék soha nem látott sebességgel terjedtek el világszerte.

Az utóbbi évtizedekben – jóllehet számos bírálat közepette – sok szakember jutott arra a véleményre, hogy immunrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen környezetünk bizonyos fokú szennyezettsége, mivel steril közegben csökken szervezetünk védekezőképessége.

Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy felesleges lenne a fürdőszobánk rendszeres felkeresése.