Babáról

A szappan története

medium_shutterstock_59699626.jpgNapjainkban a rendszeres tisztálkodás és a higiénia a mindennapi élet szerves része. Így nehéz elképzelni, hogy volt idő, amikor ezek a dolgok teljesen kimaradtak az ember életéből.
A szappanok ősei valószínűleg Babilonból származnak, ie. 2800-ból agyagváza feliratok utalnak olyan olajokból és hamuból készült szappanszerű kenőcsökre, melyet a hölgyek hajpomádénak használtak.
Bár Pompei feltárásánál egész szappangyárat fedeztek fel, időszámításunk előtt a szappan személyi higiéniára való alkalmazása valószínűleg nem igazán volt elterjedt.
Az ókori görögöknél a testkultúra rendkívül magas fokon állt, ám a szappant ők sem ismerték. A tisztálkodáshoz agyagot, homokot, horzsakövet és hamut használtak, majd ezt követően olajjal kenték be testüket.

Maga a szappan szó vagy a rómaiaktól ered, akik a szapo nevű anyaggal tisztálkodtak, vagy a keltáktól, akik az állati zsiradékból és növényi hamuból készített terméket szaipónak nevezték.

A mai értelemben vett szappan első biztos említése 385-ből származik.medium_shutterstock_114249238_medium.jpg
800 táján már általánosan elterjedt a szappanfőzés, nagy üstökben faggyút és hamuzsírt főztek össze, ám ezeknek a faggyúszappanoknak az illata és az állaga a legkevésbé sem volt vonzó.
A kemény toalettszappant az arabok találták fel, ők már olívaolajból és fahamu lúgjából készítették és illatosított formában árulták. Persze borsos áron, így ez az import luxuscikk csak a legjobb módúak kiváltsága volt.

A szappan ipari gyártása az i. sz. 1000-ben indult meg Európában, elsősorban Franciaországban és Olaszországban. E szappanfőző üzemek környékén szörnyű szag terjengett a felhasznált állati zsiradékok miatt.
A középkori szappan kicsi és kerek volt. Mindenféle gyógynövényeket kevertek bele, így aztán a színe barna volt. Nedves állapotban könnyen kicsúszott a kézből és habzását tekintve sem volt az igazi.

A szappangyártás

medium_iStock_000002976125Small.jpgA növényolajból készült szappan a múlt században kezdett elterjedni. William H. Lever 1886-ban alapította meg szappangyárát, ahonnan már sokkal kellemesebb illatú, jobban habzó és olcsóbb szappanok kerültek ki, mint elődeik. Egészen 1916-ig nem is változott a szappan vegytana, amikor is elkészült az első szintetikus mosószer. Aztán néhány év múlva, 1920-ban megszületett a Baba márka, és ezzel elkezdődött a mi történetünk is.

Az azóta eltelt években a Baba számos átalakuláson esett keresztül, és minden bizonnyal a jövőben is változni fog – hiszen azon vagyunk, hogy mindig kínáljunk valami újat vásárlóinknak, a régóta kedvelt termékek közismerten megbízható minőségében.