Mennyire ismered a bőröd? És tudod, hogyan érdemes a száraz bőrt ápolni? Útmutatónkból megtudhatsz minden lényegeset, és azt is, hogy a közkedvelt lanolinos tusfürdőn vagy Baba Intenzív testápolón túl a Baba termékek közül melyikeket ajánljuk neked, ha száraz a bőrtípusod.

Noha ritkán gondolunk így rá, de bőrünk épp olyan létfontosságú, mint a szívünk vagy a tüdőnk. Mind közül ez a legnagyobb szervünk, súlya 10-12 kg, felülete 1,5-2 m2, és átlagosan 28 naponta megújul. Hitted volna? Bőrünk nem csak a fizikai sérülések ellen véd, de a benne található több mint 1 millió idegrost miatt rendkívül fontos érzékszerv is, illetve itt termelődik szervezetünkben a napfény hatására a D-vitamin. Ideális esetben víztartalma kb. 13%.

Persze, elsősorban nem az elmondottak miatt foglalkozunk vele annyit, hanem azért, mert rajta keresztül érintkezünk a világgal, és elsőként bőrünket látják meg belőlünk mások.

Ötféle bőrtípust különböztetünk meg:

Ideális bőrtípus: puha, finom tapintású, egészséges, egyenletes színű

Zsíros bőrtípus: túl aktív faggyútermelés, nagy pórusok, fényes felszín, aknés bőr, kevesebb ránc

Száraz bőrtípus: hámló, fakó, dehidratált, ráncok korai megjelenése

Vegyes bőrtípus: zsíros „T-zóna”, száraz orcák és hajvonal

Érzékeny bőrtípus: allergiás reakció a kozmetikumokra, piros foltok, sérült kapillárisok, érzékenység a napra

Számos tényező hozzájárulhat a bőr kiszáradásához. A genetikán és egészségügyi okokon kívül a gyakoribb faktorok közt említhetjük a szappannal fürdést, a hideg időjárást, a dörzsölést-súrlódást, a dohányzást, sőt a lelki problémákat, például a stresszt is!

A száraz bőr ápolása figyelmet igényel, de ezt a gondoskodást meg is hálálja. A jól ápolt száraz bőr kevésbé hámlik, gyorsabban megújul, ellenállóbb és ezáltal irritációra kevésbé hajlamos lesz, és jobban véd minket. Mivel jobban tartja a nedvességet, gyönyörű, puha és sima érintésű lesz, szinte sugárzik!

Ennek eléréséhez a bőrápolás 4 alapvető lépését kell betartanunk:

Védelem: bőrünk védelme a károsító hatásoktól

Tisztítás: gyengéd termékek használata, hogy elkerüljük a bőr kiszáradását vagy irritációját

Hidratálás: a bőr nedvességtartalmának pótlása, amely segíti a szaruréteg megfelelő működését és ezáltal bőrünk saját nedvességtartalmának megőrzését is

Táplálás: a bőrben természetesen is megtalálható lipideket és természetes hidratáló anyagokat tartalmazó termékek használata

Hogyan tudod ezeket az elveket alkalmazni a mindennapok során, ha száraz a bőrtípusod? A védelemről saját magad tudsz gondoskodni leginkább, például hideg időjárás esetén öltözz fel rétegesen, viselj kesztyűt! Ha pedig kánikula van, ne maradj a légkondi közelében!

A száraz bőr tisztításához használj gyengéd, kímélő tusfürdőt, fürdőhabot! A Baba termékek között könnyen találhatsz ilyeneket:  

Baba Lanolinos tusfürdő: érzékeny bőrön is használható, gyengéd, bőrbarát pH értékű, bőrgyógyászatilag tesztelt, fürdéshez és kézmosáshoz is használható, az egész család számára alkalmas.

Baba Kamilla és Méz tusfürdő: bőrbarát pH-értékű, bőrgyógyászatilag tesztelt, fürdéshez és kézmosáshoz is használható, az egész család számára alkalmas, kamillavirág-kivonatot és mézet tartalmaz – használata után a Baba Kamillás testápolót javasoljuk.

Baba Kakaóvajas tusfürdő: bőrbarát pH értékű, bőrgyógyászatilag tesztelt, fürdéshez és kézmosáshoz is használható, az egész család számára alkalmas, kakaóvajat tartalmaz, amely bőrápoló hatásáról ismert – jól kiegészíti a Baba Kakaóvajas testápoló.

A tisztítás után természetesen a hidratálásról és táplálásról sem érdemes megfeledkezni. Fürdés vagy zuhanyzás után javasolt száraz bőrre való testápoló használata a teljes testen, egyenletesen eloszlatva. Kézmosás után testápolót vagy kézkrémet is használhatunk. A Baba termékek ebben is segítenek neked: 

Nagyon száraz bőrre a Baba Mélyhidratáló testápolót javasoljuk, amely a szaruréteg mélyére hatolva biztosítja a hosszantartó hidratálást. Természetes zabkivonatot tartalmaz, amely hidratáló hatásáról ismert. Könnyen kenhető, gyorsan beszívódik, és kellemes illatú.

Száraz bőrre a Baba Kakaóvajas Kényeztető testápolót ajánljuk, amely azonnali és gazdag hidratálást biztosít, könnyen kenhető, gyorsan beszívódik, és shea-vajat, valamint tiszta kakaóvajat tartalmaz. A kakaóvaj ősi bőrápoló szer, amellyel régóta ápolják és kényeztetik a bőrt, hogy bársonyosan puha, ragyogó és illatos legyen.

Ha nyugtató ápolást igényel a bőröd, a Baba Kamillás testápolót érdemes kipróbálnod. Gyorsan beszívódik, természetes kamillakivonatot tartalmaz, így segít megnyugtatni a száraz bőrt.

Ha a bőröd felfrissülésre vágyik, leginkább a Baba Aloe Vera testápolót ajánljuk, amely egészen könnyű és friss illatú. Szinte azonnal beszívódik, és könnyed hidratálásával felfrissíti bőrünket, és természetes aloe vera tartalmával érzékeinket is kényezteti.

Persze ez nem minden, hiszen a Baba termékek közül több is tartalmaz olyan összetevőket, amelyek igazán jól esnek a száraz bőrnek. De melyek ezek az összetevők, amelyeket érdemes figyelemmel kísérned? A glicerin kiváló nedvességmegkötő hatással bír, a sztearinsav egy olyan tápláló anyag, amely a bőrben természetesen is megtalálható, a tejsav pedig segíti a bőr megújulását. Az említetteken túl bőrápoló hatásukról ismertek az aloe vera és kamilla kivonatai, és a közkedvelt shea-vaj és kakaóvaj.

Reméljük, hasznosnak találod ezt az összefoglalót a száraz bőr ápolásáról, és segítettünk abban, hogy a te bőröd is egészséges, puha és ragyogó legyen!