Sokszor hallottuk gyerekként is: “Első a kézmosás!”. És mennyire fontos is ez az óvaintés! Talán bele sem gondolunk, hogy naponta hány és hányféle baktériummal érintkezünk – biztosan ijesztően nagy szám lenne. Bármilyen dolgot vagy felületet is fogunk meg mindennapi teendőink során, szinte mindenhol kórokozók kerülhetnek kezeinkre és eszközeinkre. Fontos, hogy ne csak az étkezések előtt, de naponta többször is fordítsunk figyelmet kezeink tisztítására. Sokszor megesik ugyanis, hogy nem figyelünk eléggé és óhatatlanul is arcunkhoz, szánkhoz vagy szemeinkhez érünk, mely során szervezetünkbe juthatnak a kórokozók. A kezek tisztaságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hisz tudjuk jól, hogy akár súlyos megbetegedések forrása is lehet, ha nem mossuk meg elégszer vagy megfelelően kezünket.

A családi ramazurit követően a piszkos, ragacsos kezek nem meglepőek, ezért is fontos már kisgyermekkorban a helyes kézmosás elsajátítása és gyakorlása. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a megfelelő kézmosás a következő lépéseket tartalmazza:

  • Minden esetben szappanos vízzel tisztítsuk meg kezeinket, hiszen csupán a víz nem alkalmas arra, hogy megfelelően eltávolítsa a szennyeződéseket és a baktériumokat.
  • A kezek vízzel való nedvesítését követően nyomj a tenyeredbe egy adagot a szappanból, majd kezeid egymáshoz dörzsölésével habosítsd fel!
  • A kézmosás szabályainak megfelelően mindkét kezedet alaposan tisztítsd meg, ügyelj arra, hogy ne csak a tenyereket, de az ujjbegyeket, ujjak közötti részeket és a kézfejet is gondosan mosd meg!
  • Bő vízzel öblítsd le, majd töröld szárazra egy törölközővel kezeidet!
  •   A helyes kézmosási folyamat körülbelül 40-60 másodpercig tart, így alapos odafigyeléssel végezd el a lépéseket!

A gyerekek számára kezdetben problémás lehet a lépések betartása, ám egy kis játékossággal a kézmosás is könnyen szórakoztatóvá tehető! Ebben segítenek a mondókák, ilyen például Pákozdi Gabriella Kézmosidal című mondókája, melyet a Hull a pelyhes dallamára lehet énekelni:

Misi, mosi kézmosás,

Tiszta kéz kell, nem vitás,

Szappanozom, elkenem,

Mosom ujjam, tenyerem.

 

Egyre tisztább mindkét kéz,

Sár, kosz, maszat eltűnt rég,

Misi, mosi, jó lesz már,

Szaladjunk, az ebéd/alvás/játék vár.

 

A szülők nagy hangsúlyt fektetnek a család egészségének megőrzésére, ebben támogatja őket a Baba antibakteriális összetevőket tartalmazó termékcsaládja. Fontos, hogy olyan szappant válasszunk, ami nemcsak tisztítja kezeinket, de kíméli is a bőrünket. A Baba folyékony szappanok bőrbarát formulái segítenek, hogy a napi többszöri kézmosás se viselje meg a bőrt. A Baba folyékony szappan antibakteriális hatású teafaolajjal segít megszabadulni a kezeinken összegyűlt szennyeződésektől, valamint használatával bőrünk nemcsak tiszta, de ápolt is lesz. A Baba folyékony szappan antibakteriális összetevővel, valamint koriander és lime kivonattal gyengéden tisztít, továbbá segít eltávolítani a baktériumokat is.

Ha a környezetvédelem is éppolyan fontos számodra, mint a higiénikus, felszabadult ramazuri, válaszd folyékony szappan utántöltőinket. 500 ml-es kiszerelésben elérhető a lime és koriander és a teafaolajat tartalmazó folyékony szappanunk, mellyel akár többször is utántöltheted szappanadagolódat! Sőt! Teafaolajos folyékony szappan utántöltőnket 750 ml-es kiszerelésben is megtalálod.