Amikor családdá válunk, az újrahasznosítás új megvilágításba kerül. Megismerjük a ruhák, játékok, bútorok családok közti körforgását, megváltozik az életünk és az újrahasznosítás egyre jobban beépül a mindennapjainkba. Már szinte elképzelhetetlen, hogy kidobjunk valamit, ami máshol hasznos lehet. Megszokottá válik a kinőtt ruhácskáknak, cipőknek, sapkáknak és megunt játékoknak a fejben tartása, válogatása, rendszerezése és továbbadása, ezzel is fenntartva a körforgást.

Baba termékeink a környezetvédelem fontossága miatt és ezen családokból inspirálódva váltották csomagolóanyagaik nagyrészét újrahasznosított műanyagra. 2022-től a Baba samponos flakonok mellett a 400 és 750 ml kiszerelésű tusfürdők, habfürdők és a 250 ml-es folyékony szappanok flakonjai is 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült flakonra* váltottak. Ezek a flakonok szelektíven gyűjtött műanyaghulladékból készülnek, így új flakonjaink előállításához nincs szükségünk új fosszilis erőforrásokra. Ezáltal éves szinten 356 tonnával csökken az új műanyag (ún. szűzműanyag) felhasználásunk. Gondoltad volna, hogy ez a mennyiség körülbelül 71 afrikai elefánt súlyának feleltethető meg? **

A környezetvédelem nem egyéni feladat, így szeretnénk, ha együtt tehetnénk bolygónk megóvásáért. Lépj be te is a körforgásba, gyűjtsd szelektíven a műanyagot, így csökkentve az újonnan előállított műanyagok felhasználását! Éljen a környezettudatos ramazuri!

A helyi szabályok megismerése és követése elengedhetetlen része a szelektív hulladékgyűjtési folyamatnak és fontos megjegyezni, hogy miket dobhatunk a szelektív gyűjtőkbe, hiszen jelenleg nem mindent lehet újrahasznosítani. Budapesten jelenleg kizárólag üdítős és ásványvizes PET-palackok és azok lecsavart kupakjai, bizonyos típusú műanyag flakonok, műanyag szatyrok, fóliák, illetve kiöblített tejes-, és gyümölcsleves dobozok dobhatóak a műanyag hulladékok közül a sárga színű szelektív kukákba.

A kiürült flakon megfelelő állapotáról sem szabad megfeledkeznünk kidobás előtt, a Baba termékei esetén a következőképpen járj el:

  • A kiürült Baba tisztálkodószer flakonjáról csavard le a kupakot! Ugyan mindkettő a szelektív hulladékgyűjtőbe kerül, azonban eltérő típusú műanyagból készülnek. Mivel külön lesznek feldolgozva, ezért szükséges szétválasztásuk.
  • Az üres flakonokat mindig öblítsd ki! A címke rajtuk maradhat, nem szükséges eltávolításuk.
  • E lépések után bele is kerülhet a sárga szelektív gyűjtőbe a kiürült Baba flakon és kupak!

Régiónként a szabályok ettől eltérhetnek, kérjük tájékozódj a helyi hulladékkezelőnél!

A szelektíven válogatott műanyag útja itt nem áll meg, hiszen a kiürült flakonokat egy újrahasznosító központba szállítják, ahol szétválogatásra, majd aprításra kerülnek. Az alapos tisztítás és fertőtlenítés után pedig megolvasztják őket és műanyag szemcsés pelletet készítenek belőlük. A folyamat végén pedig új flakont állíthatnak elő, melybe újra a kedvenc Baba tisztálkodószered kerülhet!

Ha pedig te magad szeretnél egy második életet adni kiürült Baba flakonodnak, akkor egy kis kreatív kézműveskedéssel flakonszörnyeket készíthetsz belőlük, melyek hű társaid lesznek az esti pancsolásnál!

*a kupak/pumpa kivételével

** a 2021-ben eladott 400 és 750 ml tusfürdők, habfürdők illetve pumpás folyékony szappanok mennyiségével és az afrikai elefántok esetén pedig 5 tonnás átlagsúllyal számolva